Дејан Коцић

21.10.2020. године у одељењу 6-2 одржана је едукативна радионица на енглеском језику поводом Међународног дана здраве хране – 16. октобра. Обзиром да се ова радионица увек спроводи у сарадњи са ШОСО “Младост”, а узевши у обзир тренутну ситуацију изазвану КОВИД-ом 19, наставница енглеског језика, Маја Игњатовић је уз помоћ својих ученика успела да реализује радионицу. Ученици су израдили интерактивну презентацију постављајући питања друговима из одељења, добијали одговоре и заједно коментарисали колико се здраво хране.

За крај радионице следио је заједнички постер у чијој изради су учествовали сви ученици групе која је била у школи.

 

Основна школа “Душан Радовић” учествује у припреми наставе на даљину, коју због епидемиолошке ситуације организује Министарство просвете преко РТС платформе. Према речима директорке Наташе Бранковић из ОШ “Душан Радовић” пријавило се пет учитеља, две професорке енглеског језика и два професора српског језика и књижевности. У овој школи имају и три саветника спољна сарадника, то су Зоран Марковић, Драгана Јовичић и Снежана Ђорђевић, додала је Бранковићева и објаснила да су они одабрани од Министарства просвете да пружају подршку свим школама у Школској управи Ниш за све области које се тичу васпитно – образовног рада.

Часове снимају: Оливера Јовановић, Натали Станковић, Марија Тошић, Марија Соколовић, Снежана Минић и професор Зоран Марковић, који је и супервисор, навела је директорка Наташа Бранковић.

У изјави за медије професор српског језика и књижевности Зоран Марковић рекао је да ова активност од наставника захтева високу стручност и посвећеност послу. И супервизија је врло захтевна, истиче Марковић јер мора да се пропрати сваки сегмент онога што се деци нуди као наставни садржај.

Професор историје Снежана Ђорђевић, супервизор за снимање часова историје, која је и саветник спољни сарадник, напомиње да су сви саветници спољни сарадници прошли велики број обука, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања је препознао њихове квалитете, предложио их Министарству и стављени су на листу саветника спољних сарадника. Овом приликом она је истакла да велику подршку у овом послу имају од директорке школе.

Учитељица Марија Тошић каже да је ово велико искуство за њу, захтева веће знање и истиче да су се добро снашли.

Сваки наставни час мора да буде свеобухватан, да даје ширину и да сва деца у Србији могу да прате наставу без обзира на уџбенике за које су се определила, објашњава учитељица Натали Станковић.

Учитељица Маја Соколовић, такође, истиче да је све ово велико искуство за њих јер су се сусрели са нова програма и имали мало времена да припреме и по седам часова из различитих предмета.

Часове које снимају запослени у оквиру Школске управе Ниш, међу којима су и наставници из Пирота биће емитовани на РТС-у од 22. октобра до 6. новембра.

Поводом Међународног дана археологије ученици 8/3 одељења су са одељењским старешином и наставницом историје Снежаном Ђорђевић посетили Музеј Понишавље – археолошку поставку музеја и Момчилов град. Ученици су се, уз помоћ археолога музеја Милице Илић, упознали са материјалним историјским изворима града Пирота од праисторије до средњег века и проширили своја знања о локалној историји.

Поводом Дечје недеље чланови Ђачког парламента, са координатором, наставником информатике и рачунарства, Коцић Дејаном и наставницом историје Ђорђевић Снежаном, посетили су Музеј Понишавље у Пироту. Мила Панајотовић, историчар музеја, упознала је децу са културно историјским вредностима куће трговца Малог Ристе. Ученици су имали прилике да чују, виде и прошире своја знања о животу у Србији и Пироту у време владавине Османлија.

У оквиру Дечје недеље организован је ликовни и литерарни конкурс на тему “Подељена срећа, два пута је већа”.

Награђени ученици на ЛИТЕРАРАНОМ конкурсу су :

  • Леа Павловић 1-2, ментор Светлана Ћирковић,
  • Марта Петковић 1-2, ментор Светлана Ћирковић,
  • Мила Милошевић 3-2, ментор Маја Соколовић
  • Мина Маринковић 4-2, ментор Марија Тошић
  • Алекса Николић 4-1, ментор Натали Станковић

Награђени ученици на ЛИКОВНОМ конкурсу су :

  • Миља Митић 1-1, ментор Оливера Јовановић
  • Огњен Игњатовић 3-1, ментор Маја Соколовић
  • Мартин Петковић 3-1, ментор Маја Соколовић
  • Алекса Весић 5-1, ментор Богдан Ђорђевић
  • Сара Ђокић 7-2, ментор Јовица Илић

Удружење “Пријатеља деце” је и ове године ученике наградило књигама.

Поводом Дечје недеље ученици 3. и 4. разреда и будући прваци у Црноклишту су 08.10.2020. реализовали музичко -ликовну радионицу под слоганом “Подељена срећа, два пута је већа”. На часу музичке културе обрађена је песма “Кад си срећан” а потом су деца цртала кредама у боји шта њих чини срећним. На крају дана ученици су са будућим првацима разменили играчке.

У среду 07.10.2020. године поводом обележавања Дечје недеље, у издвојеном одељењу у Темској реализована је радионица “Спорт и екологија”.
Радионицу су осмислиле и Реализовале: Јасмина Николић, Весна Видачић, Марија Димитријевић и Павлина Митић са ученицима од 1. до 8. разреда.
У првом делу радионице ученици су се надметали у различитим занимљивим играма, а у другом делу у знању из екологије.

 

7.10.2020. у складу са Програмом Дечје недеље, реализована је активност „Деца и заштита животне средине“. Ученици 1-1 и 1-2 наше школе су у школском дворишту засадили садницу дрвета о коме ће бринути и пратити његов раст. Реализатори активности су Оливера Јовановић, Светлана Ћирковић и Слађана Пејчић. Сарадници ове активности су Градска управа Пирот и ЈП „Комуналац“ Пирот.

У уторак, 06.10.2020. поводом обележавања Дечје недеље, у издвојеном одељењу у Станичењу, реализоване су две активности, спортски изазов и ликовно-литерарна радионица. Аутор и реализатор спортског изазова је наставник физичког васпитања, Немања Ђукић, уз помоћ учитељица и наставника школе. Учествовали су сви ученици школе.
Ликовно-литерарну радионицу под називом Подели срећу, осмислиле су и реализовале учитељице Снежана Минић и Снежана Алексић са својим ученицима.