Вести

Новогодишње жеље ученици IV 1 Основне школе „Душан Радовић“ данас су написали Деда Мразу. Најпре су са учитељицом Мајом Соколовић и наставницом Драганом Игњатовић разговарали о постојбини Деда Мраза, а затим су обновили правописна и граматичка правила приликом писања писама и како се честитају празници. На крају часа ученике је одушевила игра „Божићни бинго“, те су је играли више пута.
Свима су пожелели много разума, толеранције, љубави, лепих мисли, добрих дела, много загрљаја, помирења, великих и малих осмеха, задовољстава, уживања, радости, снаге, воље, животне радости…

У издвојеном одељењу у Темској традиционално у сусрет предстојећим празницима реализоване су креативне радионице са ученицима од првог до осмог разреда.
Ученици су правили новогодишње украсе за јелку, правили су честитке и писали новогодишње жеље на српском, енглеском и француском језику, такође су украсили дрво новогодишњих одлука и писали писма на српском и енглеском језику.
Радионице су реализовали: Јасмина Николић, Нена Аранђеловић, Марија Милић Заић, Сања Ристић Марковић, Миодраг Џунов, Сањица Стојановић и Павлина Митић.

Тромесечна обука 25.12.2021. године приведена је крају вредновањем свих активноти које су реализоване у оквиру семинара „Развој кључних компетенција за целоживотно учење“. Један део семинара реализован је у школи 26.9.2012. године у непосредном раду са водитељима семинара Светланом Медар и Марином Остојић, када су обрађене теме и други део семинара у коме су наставници реализовали читав низ активости реализован је у току наредна три месеца. Наставници су изабрали да међупредметна тема буде Саобраћај – безбедност деце у саобраћају.

Циљ семинара је да обучи наставнике да у планирају и реализују наставу да би се током обраде теме реализовале активности које код деце развијају компетенције за целоживотно учење.

Тему су обрађивали наставници српског језика Драгана Јовичић, Јасмина Николић, Зоран Марковић,  енглеског језика Маја Игњатовић, Јелена Пенчић, Марија Митић, математике Славица Маринковић, Светлана Тодоровић, биологије Марија Димитријевић, историје Снежана Ђорђевић, технике и технологије Станко Андонов и информатике Дејан Коцић и наставници разредне наставе Снежана Алексић, Снежана Минић, Марија Тошић, Маја Соколовић, Анита Голубовић, Бобан Голубовић, Оливера Јовановић, Светлана Ћирковић, Данијела Костић, Александра Јовановић, Лела Ђорђевић, Павлина Митић, Сањица Стојановић.  Активности које су реализоване у школи посетиле су и процениле Јована Красић, Драгана Игњатовић, Драгана Јовичић, Снежана Алексић, Снежана Минић, Маја Соколовић.

Наша школа одабрана је да буде део овог великог пројекта јер је препозната од стране министарства као школа у којој је настава на високом нивоу и препозната као пример добре праксе. Биће израђен приручник са примерима које је наша школа као једна од изабраних доставила.

У сусрет предстојећем празницима у млађим разредима школе су одржане креативне радионице. Ученици су правили новогодишње украсе за јелку, честитке и друге декоративне предмете. У холу школе је постављена заједничка изложба радова.

17.12.2021. године у одељењу II-1 , одржана јe радионица „Новогодишња честитка на страним језицима“. Наставница Божидарка Глигоријевић је на занимљив и ученицима интересантан начин приказала како се изговара и пише новогодишња честитка на шпанском, француском, немачком, јапанском, кинеском, румунском, мађарском, руском, грчком, бугарском, португалском, финском, хрватском, холандском језику.Ученици су са задовољством изговарали и понављали новогодишње честитке.
Осмислили су и на креативан начин направили новогодишњу честитку и на њој написали новогодишње жеље на језицима других народа.Ученици су уз помоћ учитељице Оливере Јовановић своје радове изложили на паноу у холу школе.

Данас је у OШ “Душан Радовић“ у Станичењу обележен међународни Дан планина (11.децембар). Циљ обележавања овог датума  је упознавање ученика са планинским подручјима, њиховим вредностима, говорили смо о лепоти, биолошкој разноврсности, проблемима. Нагласили смо и потребу да се води већа брига о њиховој заштити и подигне свест о значају планина за очување квалитетног живота становништва. У радионицама су учествовали ученици свих разреда, кроз бројне активности.

Ученици старијих разреда су својим млађим другарима презентовали знања о рељефу и облицима рељефа у окружењу, а потом су на карти Србије проналазили наше највеће и најпознатије планинске центре. Израдили сурељефе од пластелина где су могли да уоче одлике. Изадили су презентацију „Светски Дан планина“ и паное следећих садржаја “Планине Србије“, “Највиши врхови Света“,“Светски дан планина“.

На часу српског језика у седмом разреду су се повезали са темом и обрадили „Највише планине у свету“ – за сваку планину написали су по једну реченицу на којој су изучавали појам синтагме и атрибута у оквиру синтагме. О свакој планини је речено по нешто што је карактеристично за њу. У шестом о „Насељима у планинским пределима“. Разговарали су о селима из перспективе етнологије јер су на часу обрађивани „Живот и обичаји народа српског“ Вука Караџића. Поредили су изглед села некад и сад.

На часу биологије цртају вертикалне вегетацијске спратове које повезују са привредним делатностима.

Завршна активност је била боравак на свежем ваздуху,разгледање и уочавање узвишења у околини са наставницом физичке културе Иваном  Ћирић.

Организатори радионице су: наставница географије Валентина Јанковић, учитељице Снежана Минић и Снежана Алексић, наставница српског језика Драгана Јовичић,наставница биологије Марија Пауновић и наставница физичке културе Иванa  Ћирић.

Данас је у одељењу V-2 одржана Божићна радионица са француском лекторком Лолом Желабер и наставницом француског језика Наташом Петровић. Ученици су уз осмех и у пријатној атмосфери имали прилике да науче о обичајима за Божић у Француској, да слушају Божићне песме. Деца су добила дипломе за своје прве речи научене на француском језику везане за овај празник. Joyeux Noël!

Скупило се друштво из Душкових песама!

Данас је одржана радионица са полазницима Функционалног основног образовања одраслих у сарадњи са каријерним саветницима из Јоб Инфо Центра. На радионици смо говорили о креирању радне биографије и мотивационог писма, и о томе како би требало да изгледа разговор са потенцијалним послодавцима. Ове активности се обављају у оквиру пројекта “Decent job for decent life”. Радионицу су организовали учитељица Миленка Златановић и наставници Драгана Игњатовић и Данило Пенић.

У уторак, 23.11.2021. године одржана је радионица, у одељењу 8/2, под називом „Чулима кроз саобраћај“. Реализатори радионице су били психолог школе Јована Красић, наставница српског језика Драгана Игњатовић и наставница биологије Марија Димитријевић. Радионици су присуствовали судски тумач за знаковни језик Ангелика Спасић Павловић и секретар „Међуопштинске организације глувих и наглувих Пирот“ и тумач за знаковни језик Милан Марковић. Ученици су имали прилике да сазнају како се особе са потешкоћама слуха и вида крећу кроз саобраћај и како помоћи таквим особама. Тумачи знаковног језика су ученицима представили знаковни језик-Дворучну азбуку. На крају радионице ученици су знаковним језиком поручили особама са ослабљеним слухом: „Желимо да вас разумемо.“ и „Ми смо ваша подршка“. Радионица је одржана уз поштовање епидемиолошких мера.