Од 13.5. до 19.5. 2019. године у музеју Понишавље и у простору Момчиловог града организована је манифестација „ Музеји за 10“,поводом Међународног Дана музеја, Ноћи музеја и Националне недеље музеја. Активни учесници целокупног програма били су ученици 3/1 ОШ „ Душан Радовић“  са учитељицом Оливером Јовановић. 13.,15. и 17. маја у музеју  Понишавље организоване су радионице под називом „Својима за успомену – оратимо да не заборавимо“.

Осим ученика учесници радионица су била  и удружења „ Жене југа“ и „ Златно грло“, као и кустос музеја Татијана Карановић. Циљ радионице је био очување народне традиције, пиротског говора,пиротског народног стваралаштва. 16. маја у дворишту музеја одржана је креативна радионица „ Путокази до музаја“ . 18. маја од  1800  била је Ноћ музеја у простору Момчиловог града. Ту смо се дружили са витешком дружином „ Змајева грива“ из Ниша и видели како је изгледао средњовековни витешки камп. Ученици су са својим родитељима могли да обиђу Момчилов град уз стручно вођење Предрага Пејића.

Целокупна манифестација  „Музеји као средишта културе- музеји за 10“ организована је под покровитељством  Министарства културе Републике Србије.