Школска година у Основној школи “Душан Радовић” према речима директорке Наташе Бранковић, почела је изузетно тубулентно.

Велики вишак радника условљен чињеницом да је школа ове школске године уписала чак 4 одељења мање него прошле, донекле је, месец дана од почетка, решен каже Бранковићева и истиче да је већи проблем би код учитеља, али да ће се за коју године тај проблем јавити и код наставника.

Имамо три одељења у селима и једно одељење у матичној школи, мање. Мањи број деце у селима је опште позната чињеница, тако да је гашење сеоских одељења нешто што је неминовност не само у Пироту, већ и у целој Србији. Почетни проблеми су превазидјени и настава се одвија по утврдјеној динамици, каже директорка Бранковић.

Оно на чему се у школи поклања посебна пажња јесте константно стручно усавршавање наставног особља кроз семинаре и едикације који се организују у школи и ван ње.

Управо ових дана у школи се одржава тродневни семинар за наставнике пиротских школа под покровитељством Министарства просвете, а у сарадњи са организацијом Бритисх Цоунцул. Предавачи су представници Школске управе из Ниша.

Водитељ обуке Нена Радовановић, просветни саветник Школске управе Ниш, у изјави за Портал Пирот Плус онлине каже да ова тродневна обука под називом “Подстицање критичког мишљења и решавање проблема” има неколико сегмената управо везаних за темо развоја критичког мишљења код ученика.

Резултати досадашњег ПИСА тестирања, показују да деца у Србији немају баш завидни ниво развијености критичког мишљења и критички нчин решавања проблема, каже Радовановићева.